Kilpa- ja kuntourheilijoille suunnatut testit

Urheilijoille ja kuntourheilijoille suunnattu testi ovat kestoltaan noin 45 minuuttia sisältäen lyhyen alku- ja loppuverryttelyn. Lisäksi tehdään alkuhaastattelu ja testitulosten alustava analysointi. Hapenottokyvyntesti perustuu Aeroscan®-mittaukseen. Testi tehdään max-/ sub. maksimaalisena huomioiden testattavan henkilön taustatekijät (ikä, harjoittelu tottumus, urheilulaji...).

 

- Suora maksimaalinen hapenottokykytesti VO2 max/sub max

Testissä selvitetään aerobinen- ja anaerobinen- kynnys, lepoaineenvaihdunta sekä maksimaalinen hapenottokyky VO2max. Lisäksi testissä mitataan aineenvaihduntaa liikunnan eri rasituksilla mm. kalorikulutus, absoluuttinen rasva-/ hiilihydraatti kulutus. Testi perustuu hapen ja hiilidioksidin mittaamiseen hengityksestä ja se suoritetaan  juoksumatolla, polkupyöräergometrillä tai soutaen .

 

- Hemoglobiinimittaus

Testin yhteydessä voidaan mitata hemoglobiini. 

- Energia-/aineenvaihdunta analyysi tavoitesykealue harjoittelussa

Testissä mitataan tarkasti hapen-, energian-, rasvojen- ja hiilihydraattien kulutusta tavoitesykevälialueella. Testi on mahdollista tehdä, juosten, kävellen, pyörällä tai soutaen.

Triathlontesti

Triathlontestissä yhdistetään submaksimaalinen pyörätesti ja suora maksimaalinen hapenottokyky testi juoksumatolla. 

Testi aloitetaan submaksimaalisella pyörätestillä, jossa poljentatehoa nostetaan 20-30 watilla 3 minuutin välein. Pyörätesti lopetetaan, kun anaerobinen kynnysteho on O2, CO2 ja VE muutoksen perusteella ohitettu. Pyöräestin jälkeen seuraa n. 15 minuutin aktiivinen palauttelu, jonka jälkeen suoritetaan juoksumattotesti uupumukseen asti tai sub.max. Lisäksi on mahdollista tehdä kehonkoostumus mittaus FUTREX menetelmällä sekä hemoglobiini mittaus.

Triathlontesti soveltuu hyvin triathlonurheilijoille ja aktiivisesti triathlonia harrastaville kuntoilijoille joilla löytyy jo jonkin verran harjoitustaustaa triathlonissa. Triathlonharrastusta aloittelevien on suositeltavaa tehdä pyörä- ja juoksutesti erillisinä tai kevennettynä testinä.

Kuntoiluun suunnatut testit

 - Kuntokartoitus

Kuntokartoitusta ei tarvitse miettiä kuntotestinä, vaan tapana saada arvokasta tietoa kehonkoostumuksesta, aineenvaihdunnasta ja lihaskestävyydestä. Kuntokartoituksessa saat tietoa rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnasta, esimerkiksi millä sykkeellä poltat tehokkaimmin rasvaa ja miten rasvanpolttoa voi parantaa. Kuntokartoituksessa käytämme laadukkaita laitteita, Aerolution-hengityskaasuanalysaattoria sekä Futrex kehonkoostumismittaria.

Aineenvaihduntatesti suoritetaan joko kävellen/juosten (juoksumatolla), ergopyörällä polkien, tai soutaen samalla tavalla kuin suorassa maksimaalisessa hapenottokyvyn testissä. Testiä ei tehdä uupumukseen asti.

Testissä määritetään: 

  • Lepoaineenvaihdunta             
  • Harjoituskynnykset (aerobinen- ja anaerobinen-kynnys)
  • Aineenvaihdunta rasituksessa
  • Kaloriakulutus [kcal/h]
  • Absoluuttinen rasvanpoltto [kcal/h]
  • Suhteellinen rasva-aineenvaihdunta [%]
  • Absoluuttinen hiilihydraattien poltto [kcal/h]
  • Suhteellinen hiilihydraattiaineenvaihdunta [%]
  • Kehonkoostumus
  • Runko henkilökohtaiseen harjoitteluun

- Kehonkoostumusmittaus

Kehonkoostumusmittauksissa käytämme Futrex kehonkoostumusmittaria. Mittaus perustuu NIR teknologiaan (near infra red). Tämän takia mittaus ei ole altis kehonmuutoksille kuten nestetasapainolle ja suolapitoisuudelle. Mittaus voidaan tehdä ilman erityisvalmisteluja vaikkapa heti hapenottokyky testin jälkeen.